"Mijn hoofd is snel ‘vol’ en dan wordt het een chaos in mijn hoofd." - Tess

Ik ben Tess en bijna 11. Ik woon samen met papa, mama, Moos ons hondje en mijn vissen. In 2021 kreeg ik de diagnose autisme. Mijn ouders merkten al vanaf mijn geboorte dat ik prikkelgevoelig was. Ik ben verbaal sterk maar vindt automatiseren van leerstof op school en de dagelijkse routine thuis lastig. Mijn hoofd is snel ‘vol’ en dan wordt het een chaos in mijn hoofd. Mijn ouders twijfelden lang om mij medicatie te geven, maar het helpt mij goed met o.a. me beter concentreren en ik ben minder moe.Als ik overprikkeld ben, word ik druk, luister niet goed of word boos en ga schelden. Moos helpt me dan om te ontprikkelen. Hij voelt als een broertje. Als hij bij me ligt en ik met hem knuffel en hem ruik, word ik rustig. Ik hou van structuur, regelmaat en voorspelbaarheid. Ik heb een goed gevoel voor humor en hou van lekker gek doen! Ook zie ik veel details en onthoud deze goed. Ik ben creatief en hou van tekenen, schilderen en verven.Op het regulier basisonderwijs heb ik een angststoornis ontwikkeld om naar school te gaan en had veel psychosomatische klachten. Ik was helemaal overvraagd en had een erg moeilijke tijd. Mijn ouders hebben driekwart jaar gevochten voor mijn welzijn en gezorgd dat ik uiteindelijk naar speciaal basisonderwijs mocht. Ik laat een mooie groei zien nu ik het onderwijs op mijn tempo kan volgen, minder druk ervaar en het materiaal aangeboden krijg op een manier die bij mijn informatieverwerking aansluit. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen door succesmomenten. Op de nieuwe school heb ik inmiddels veel vriend(innet)jes en zie ook mijn oude vriendinnen nog.Mijn tips: Ben je overprikkeld of moe, pak dan een rustmoment, door te knuffelen met iemand/huisdier, iets creatiefs doen of buiten zijn.Voor ouders: blijf kijken wat het beste past bij jouw kind. Kijk niet (teveel) naar andere ouders. Ieder kind is anders en kinderen zonder autisme opvoeden is heel anders. Blijf dichtbij jezelf en de structuur die jouw kind (wel) nodig heeft.

Lees meer »

"Ik ga geen uitdaging uit de weg." - Jessley-Jae

Mijn naam is Jessley-Jae. Ik ben 6 jaar en heb de diagnose autisme. Ik ben nog non-verbaal en heb soms moeite met het verwerken van prikkels. Hierdoor kan ik overprikkeld raken. Ik ben zorgzaam, lief en over het algemeen vrolijk. Ook heb ik een sterk karakter en ga ik geen uitdaging uit de weg. 

Lees meer »

"Het is oké om niet oké te zijn." - Gwynne

Ik ben Gwynne en ben 16 jaar oud. Ik ben gediagnosticeerd met ASS en een generaliseerde angststoornis, maar ik kan heus wel tegen een stootje. Ik ben in mijn basisschooltijd gediagnosticeerd met ASS. Dit kwam als een schok voor mij, omdat ik een erg sterke mening had over mensen met autisme. Toen ik mij er verder in verdiepte, kwam ik erachter dat de diagnose autisme eigenlijk heel erg bij mij paste. Ik heb in mijn levensjaren veel negatieve ervaringen gehad. Maar dat laat ik mij niet tegenhouden.Ongeveer 6 jaar geleden kreeg ik een angststoornis voor overgeven. Na 2 jaar in angst te hebben gezeten ben ik weer uit de put geklommen. Hier ben ik erg trots op.En dit is meteen ook wat ik meisjes/vrouwen wil meegeven: na donkere regen dagen komt altijd weer zonneschijn. En het is oké om niet oké te zijn. Onthoud dat goed!

Lees meer »

"Leef niet voor andere mensen." - Alijah

Ik ben Alijah (@bees_cool_) en ben bijna 16 jaar. Ik ben non-binair en kreeg de autismediagnose in 2020, maar het voelde altijd alsof ik anders was. Ik heb een haat-liefdeverhouding met mijn autisme, dit wordt vooral beïnvloed door de mensen om me heen.

Lees meer »

"Ik wil in dat ‘hokje’ met dat ‘label." - Tamara

Ik ben Tamara, 43 jaar. Ik werk fulltime. Ik ben mijn hele volwassen leven al zoekende naar wie ik ben en waarom ik niet kan meekomen, met ontelbare melt-downs, onredelijk zijn, huilbuien, verstoppen, alleen voelen, radeloos zijn en mijzelf altijd uitgeput voelen. Wat ik gehoord heb wat het zou kunnen zijn: borderline, manisch depressief, burn-out. Ik begon zelfs te denken dat ik een narcist was.Afgelopen Juni heb ik de diagnose ASS gekregen. Ik wil in dat ‘hokje’ met dat ‘label’, omdat ik mijzelf buiten een hokje altijd anders heb voorgedaan en mij heb aangepast aan de omgeving. Nu zie ik pas hoe de omgeving op mij reageert en welke reacties ik uitlok met mijn gedrag. Hoe anderen gebruik maken van mijn goedgelovigheid en niet-nee kunnen zeggen. Voor deze dingen heb ik hulp nodig, dit begint mij op te breken. Ik moet leren grenzen aangeven en grenzen stellen, in plaats van er constant overheen gaan.Ik ben sterk, slim, onafhankelijk, consequent, geef niet snel op en het lijkt aan de buitenkant of alles mij makkelijk afgaat, maar helaas is dit niet zo. Mijn brein en ik staan altijd aan; overal zoek en zie ik patronen. Ik reageer sterk op geuren en licht; ik zie en hoor ongeveer alles om mijn heen. Gezichtsuitdrukkingen van personen kan ik slecht lezen, maar ik kan horen of ze de waarheid zeggen en hun emoties voel ik aan.Trots? Ik kan van mijzelf zeggen dat ik een heel goed persoon ben zonder kwade bedoelingen, maar vaak verkeerd begrepen wordt. Autisme is geen excuus, maar een verklaring waarom ik sommige dingen niet goed kan en lastiger vindt dan een ander en waar ik hulp bij nodig heb. Dat geeft niet, ik ben ver gekomen en ben van plan om nog verder te komen. Op dit moment heb ik een aantal lieve mensen om mij heen, die mij niet altijd begrijpen, maar wel accepteren hoe ik ben. Het zal niet altijd makkelijk zijn en ik zal niet altijd makkelijk zijn, maar ik begrijp mijzelf en mijn omgeving nu veel meer.Mijn tips: In de fase waar ik nu zit, kan ik alleen maar zeggen; neem de tijd om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. Want handvatten kunnen aangereikt worden, maar je moet het nog steeds zelf doen.

Lees meer »

"Ik kan erg “perfectionistisch” zijn, alles moet kloppen." - Bo

Ik ben Bo, 21jr. Toen ik 5 was kreeg ik de diagnose Asperger. Ik woon begeleid in Eindhoven en werk bij de Hema. Ik doe een avondopleiding papierrestauratie. Ik ben een grote dierenvriend en creatief @creative_bobo .  Autisme heeft een grote impact. Door mijn andere prikkelverwerking vind ik het lastig iedere dag te werken of voltijds een studie te volgen. Ook heb ik veel duidelijkheid nodig over wat van mij verwacht wordt. Hierdoor heb ik mijn studies aan universiteit, kunstacademie en mbo moeten opgeven. Mijn autisme toont zich vaak in zwart-wit-denken. Ik kan erg “perfectionistisch” zijn, alles moet kloppen. Wanneer iets niet is zoals het volgens mijn hoofd hoort kan ik volledig blokkeren, kan ik niet verder met waar ik mee bezig was en maakt mijn hoofd overuren. Daarna moet ik opladen, door te slapen. Soms, wanneer het allemaal te veel is, val ik spontaan in slaap. Dat is erg frustrerend. Wanneer ik te vaak geconfronteerd word met veranderingen/foutjes loopt de stress zo op dat slaap niet meer helpt. Dan komen mijn angsten, paniekaanvallen en depressieve momenten.Ik ben trots dat ik altijd doorzet. Ik doe nu een avondstudie: 3 uur/week. Dat is beter te overzien. Bij papierrestauratie moet je secuur zijn en staat vast hoe je iets moet doen. Ik ben trots op wat ik maak: mijn tekeningen, schilderijen, linosneden, … Ik kan er mijn gevoel in kwijt en zo mijzelf en anderen helpen of blij maken. Als ik iets voor anderen kan doen, iemand een gelukkig gevoel kan geven, is mijn hele week goed. Ik ben trots dat ik mijn eigen weg bewandel. Ik draag kleding die ik graag zie, ook al is dat anders dan bij de gemiddelde vrouw. Ik eet veganistisch omdat ik me daar goed bij voel. Ik draag bij aan een mooiere, schonere wereld omdat dat volgens mijn hoofd zo hoort. Ik ben en doe waar ik voor sta en daar kunnen anderen me niet in veranderen.Mijn tip is doe vooral je eigen ding. Natuurlijk moeten we ons soms aanpassen omdat we in deze maatschappij degene zijn die anders denken, maar ga hier niet te ver in. Het kost zoveel energie om je anders voor te doen dan je bent en we hebben zoveel mooie kanten en talenten. Laat ze zien, dan levert het juist energie op!😊

Lees meer »

"Ik hou geen smalltalk als ik daar geen energie voor heb." - Nienke

Ik ben Nienke, 26 jaar en Leraar Nederlands i.o. Ik kom tot rust met mijn twee katten op de bank seriekijkend of boeklezend. Voor meer drukte drink ik met vrienden een speciaalbiertje of ga ik naar een concert. Ook ga ik naar de klimhal en doe ik yoga. Eerder vond ik alles vermoeiend, verwarrend en zwaar en kon me niet voorstellen dat dat voor iedereen zo was. Bij het zien van de documentaire over autisme bij vrouwen van Vet Gezellig, had ik een aha-erlebnis. Dit was de aanleiding voor mijn diagnosetraject: ik ben autistisch en kreeg als bonus ADD. Sindsdien heb ik veel vooruitgang geboekt. Dat is fijn, maar betekent ook dat ik een kwart eeuw aan vallen en opstaan in 1 jaar heb weten te proppen. Eerst kwam het rouwproces en ontdekken dat ik altijd heb gekopieerd. Daarna kwam de kracht vinden om mijn invulling te geven aan mijn identiteit. Ik krijg veel voldoening uit het dingen doen die ik zelf wil. Ik ben bewuster van mijn grenzen. Ik weet dat ik niet neurotypisch ben, dus kan ik stoppen met proberen zo te zijn. Autisme is geen reden om te denken dat ik iets niet kan, maar ook niet voor een keurslijf. Dat heeft impact op veel levensonderdelen. Zo woonden mijn vriend en ik samen, maar kwamen we erachter dat het beter was weer apart te gaan wonen. Ik kom elke dag tot nieuwe inzichten. Dit is overweldigend, soms hopeloos, maar helpt me verder.Tijdens mijn diagnosetraject zat ik in het 1e jaar van mijn studie. Ik was onzeker of mijn autismevermoeden de verklaring was voor mijn gevoel altijd anders te zijn, en wat het zou betekenen als ik inderdaad autistisch was. Ik ben verbaasd, maar vooral trots, dat ik die emotionele rollercoaster heb doorstaan en mijn diagnose heb omarmd.Mijn tip: Zeker als je autisme hebt in een overweldigende neurotypische omgeving, is het belangrijk naar jezelf te luisteren. Verlies jezelf niet in ‘zo doet iedereen het’ en denk niet dat het egoïstisch of raar is. Ik draag op bewolkte dagen een zonnebril, op de zonnigste dagen zit ik binnen. Ik hou geen smalltalk als ik daar geen energie voor heb en vraag in een restaurant of de muziek zachter mag. Het is toch betekenisvoller om jouw behoeftes te volgen, niet die van een ander.

Lees meer »

"Andere autisten snap ik makkelijker en spreek ik graag." - Annelien

Ik ben Annelien, woon in het prachtige Overijssel, waar mijn man en ik onze zoon en dochter opvoeden. Ik grap weleens dat ik autistisch ben en zij ‘helaas normaal’. Zij ontwikkelen zich volgens ‘de richtlijnen’, terwijl ik duidelijk anders was als kind… ik voel mij daarover afwisselend blij of gestresst. Deze gevoelens onderzoek ik, naast wetenschappelijke artikelen over autisme en ouderschap, op mijn Instagram @ann_autimam. Ik schrijf ook blogs en wil een boek publiceren. In 2000 kreeg ik de autismediagnose. De medische uitleg gaf me geen positief beeld over mezelf, maar hielp me wel lotgenoten te vinden. Andere autisten snap ik makkelijker en spreek ik graag! Sociaal contact vind ik fijn. Alleen, ‘normale’ mensen hebben zoveel sociale regels of willen afspreken in omgevingen met veel geluid. Omgekeerd snap ik dat vrienden/familie niet altijd begrip hebben wanneer ik overprikkeld raak. Zij vinden een situatie nog fijn, terwijl ik weer naar de rust van mijn eigen huis wil (of mentaal uitcheck). Ondanks dat veel niet gaat volgens ‘de standaard’, ben ik trots dat ik doorzet en mijn kwaliteiten ken. De kern van autisme zie ik in de opmaak van mijn hersenen: op sommige gebieden denk ik heel snel (‘autitalent’?) en op andere weer langzaam (emoties verwerken). Elke dag moet ik afwegen wat mijn brein aankan. Zoek ik teveel prikkels op: dan lukken alledaagse taken niet meer. Zoek ik te weinig prikkels op: dan glij ik af naar inactiviteit. Sinds 2006 helpt ambulante begeleiding mij een weekstructuur te behouden. In een moeilijk jaar zie ik de sggz weer. Sinds ik moeder ben is balans vinden moeilijker, maar ik hou van uitdagingen.Mijn tips: laat je niet tegenhouden als je kinderen wil. Er zullen mensen zijn (zelfs hulpverleners) die jouw tegenslagen zien en zeggen “door autisme kun je geen moeder worden”. Kom op: je hebt de volwassenheid behaald, dus je bezit genoeg kwaliteiten toch? Je mag zwaktes hebben en overal is een oplossing voor te bedenken. Als jij ze niet weet, dan zijn er mensen om je heen die willen helpen. Het ouderschap rust niet alleen op jouw schouders. Je bent niet alleen

Lees meer »

"Ik ben mezelf steeds beter gaan begrijpen." - Claire

Hoi! Ik ben Claire, ik ben 23 jaar en woon samen met mijn vriend en twee katten in Hilversum. We maken samen een podcast over mentale gezondheid, Stoorzender. Daarnaast werk ik momenteel een paar dagen in de week als barista, en heb ik inmiddels mijn eigen bedrijfje opgericht, een webshop waarin ik mijn illustraties en handgemaakte producten verkoop. 

Lees meer »

"Na de diagnose voelde ik een stuk opluchting." - Suzanne

Ik ben Suzanne Rijken (@autiesuus), 17 jaar en ik kom uit Den Bosch. Dit jaar zit ik in mijn examenjaar, volgend jaar hoop ik taalwetenschap te gaan studeren. Mijn hobby's zijn trombone spelen en bezig zijn met mijn speciale interesses (autisme en taalwetenschap). Ik heb eind 2020 de diagnose ASS gekregen.

Lees meer »

"Ik heb mijn hele leven al extreem veel stress." - Marleen

Mijn naam is Marleen, ik ben 28 en weet ongeveer 1 jaar dat ik autisme heb. In 2019 studeerde ik af aan de Copenhagen Business School, met een Master of Science Advanced Economics & Finance. In 2021 verhuisde ik terug naar Nederland, na 4.5 jaar in Kopenhagen gewoond en gewerkt te hebben. Ik zat niet zo lekker in mijn vel, zacht uitgedrukt, deels versterkt door de covid19 pandemie. 

Lees meer »

"Door autisme heb ik veel angsten." - Lennie

Hallo, ik ben Lennie. Ik ben 18 jaar en hou van muziek (maken), dieren, creatieve dingen en filmpjes kijken. Ik zit in 5 vwo op regulier onderwijs in Groningen. De diagnose autisme kreeg ik toen ik elf jaar oud was.  Ik vond het eerst helemaal niet fijn, die diagnose. Maar later voelde het beter. Het zorgde voor meer begrip in mijn omgeving en ik snapte zelf ook ineens wat de oorzaak was van bepaalde problemen. 

Lees meer »

"Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen" - Mirte

Mijn naam is Mirte, 39 jaar. Ik woon met mijn kwispelend maatje in Roermond. Ik werk al 15 jaar als grafisch ontwerper en was de afgelopen 3 jaar hoofdredacteur van Tzitzo magazine, een tijdschrift dat ikzelf oprichtte en openheid geeft over mentale gezondheid.

Lees meer »

"Je bent nou eenmaal heel uniek en anders." - Julia

Ik ben Julia, 21 jaar. Ik heb mijn diagnose sinds mijn 8e en heb mijn hele leven therapie gehad. Ik ben extreem leergierig en hou ervan om mezelf te ontwikkelen. Wel kan ik hierin extreem perfectionistisch zijn wat vaak erg moeilijk is voor mij. Ook kan ik moeilijk nee zeggen omdat ik bang ben mensen teleur te stellen of dat ze boos op mij worden. Ik geef mezelf rust en ruimte door te lezen, te reizen en mooie dingen van de wereld te zien en door als hobby te schilderen en tekenen.De impact die autisme heeft op mijn leven is dat ik andere mensen soms moeilijker kan begrijpen op communicatiegebied. Hierdoor heb ik op scholen nooit goed kunnen samenwerken met klasgenoten en ontstond er altijd wel een conflict. Dit was ontzettend moeilijk voor mij aangezien ik er niet altijd wat aan kon doen en mensen jou soms ook gewoon niet begrijpen door autisme. Dit kan enorm frustrerend zijn. Ook merk ik dat ik niet alles kan net zoals een ander. Ik ben sneller vermoeid, moet meer rustmomenten pakken en goed voor mezelf zorgen. Dit vind ik vaak nog wel moeilijk aangezien ik gewoon mee wil doen met de rest en niet "anders" wil zijn. Toch heeft autisme ook echt wel voordelen. Je bent nou eenmaal heel uniek en anders. Bij mij uit dit zich in mijn eerlijkheid, mijn vertrouwen in de mens, mijn geduld en mijn doorzettingsvermogen. Ik ben trots op alle dingen die ik in de jaren van therapie heb mogen leren. Ik ben zelfverzekerder geworden en meer voor mezelf opgekomen. Ik ben veel over mezelf te weten gekomen. Ik ben nog lang niet waar ik moet zijn maar elke dag leer ik weer meer over mezelf en mijn autisme en hoe ik daar mee om kan leren gaan en dat is voor mij heel waardevol.De tip die ik aan mensen met autisme wil geven is: trek het je niet aan als mensen weer vooroordelen hebben over mensen met autisme maar blijf ten alle tijden goed naar jezelf kijken. Over wat je bijzonder maakt en wat voor positieve eigenschappen jouw autisme heeft en laat je door niemand uit het veld slaan. Ook al is dit soms ontzettend moeilijk en zwaar.

Lees meer »

"Laat mij mijn eigen ding doen." - Natasja

Ik ben Natasja, 29 jaar. Ik kreeg mijn autismediagnose op mijn 25e. Mijn vader overleed toen ik jong was; rouw en verminderd sociaal vermogen, omdat ik hoogbegaafd ben, was de verklaring voor mijn (sociale) problemen. Ik ben meerdere malen, zonder diagnose en zonder succes in therapie geweest. Al op de middelbare school herkende ik mezelf in de diagnose autisme, maar mijn psycholoog weigerde dit serieus te overwegen. 

Lees meer »

"Moeilijk te accepteren." - Isa

Mijn naam is Isa. Ik ben 20 jaar. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Sinds 5 jaar woon ik in Capelle aan den IJssel. In het dagelijks leven ben ik 3 dagen in de week werkzaam als assistent van de conciërge op de middelbare school waar ik zelf 7 jaar leerling ben geweest. 

Lees meer »

"Autisme is een deel van wie ik ben." - Alexia

Hoi, mijn naam is Alexia, ik ben 21 en woon samen met mijn vriend en 2 katten. Ik houd ervan om creatief bezig te zijn, zoals het maken en bewerken van foto's. Ook vind ik het leuk om met mijn katjes te knuffelen op de bank of om met mooi weer buiten te wandelen.

Lees meer »

"Ik ervaar ook mooie autismemomenten." - Mary-Lou

Ik ben Mary-Lou, 26 jaar, al 5,5 jaar samenwonend met mijn vriend in Dordrecht. Ik werk 36 uur als business analist/functioneel beheerder voor een kleine organisatie. Naast mijn werk hou ik mij bezig met zingen, met vriend(inn)en afspreken, series kijken, planten, edelstenen, onze hamster en erop uitgaan met mijn partner.

Lees meer »

"Rust door medicatie." - Yvonne

Ik ben Yvonne. Ik ben 27 jaar, getrouwd en samenwonend en heb 2 kittens. Ik werk als apothekersassistente bereidingen en mijn hobby’s zijn fotografie en kostuums maken op basis van games/films.Ik heb de diagnose autisme sinds 2015 en ADHD sinds 2022. 

Lees meer »

"Een brein dat altijd overuren draait." - Denise

Mijn naam is Denise en ik ben 25 jaar. Ik ben een Nederlandse die in een Belgische grensgemeente woont. In beide landen ben ik actief. Het beste van twee werelden, noem ik het altijd maar. Ik werk als activiteitenbegeleider met mensen met een beperking en als zwemjuf waar ik extra aandacht heb voor kinderen die wat meer ondersteuning kunnen gebruiken. 

Lees meer »

"Mijn coming out." - Petra

Mijn coming out. Je bent zo sportief, je bent creatief, je bent sociaal, je bent spontaan, je bent een goede moeder, je doet zoveel en ga zo maar door. Maar ook achter deze vrouw gaat het 'autisme' geheim schuil. Waarom geheim, zal je je afvragen? Omdat het alleen binnen onze vier muren echt tot uiting komt.De meltdowns, de rigide (denk)patronen, de niet-sociale persoon, het vaste ritme en de structuren, de huilbuien, de extreme vermoeidheid, de negatieve gedachten, de lichamelijke klachten en dat is er nog maar een klein stukje van.Buiten onze 4 muren ben ik de vrouw beschreven in de eerste paragraaf en dat heeft me ver gebracht. Maar dat is doodvermoeiend!Maar wat ben ik nog steeds in de war na mijn diagnose van iets minder dan een jaar geleden. Wie ben ik nu? Ook zo'n vraag die je heel vaak hoort onder mensen met ASS. Elke dag worstel ik hiermee inclusief het acceptatieproces.Hadden de therapeuten gelijk? Hebben ze wel goed onderzocht? Heb ik de boel niet voor de gek gehouden omdat ik al zo veel van tevoren wist? Is het in deze tijd geen 'hype'? Maar toch is dit de enige diagnose waar ik me 'thuis' voel na vele misdiagnoses.Mijn naam is Petra en ik ben 37 jaar oud, ben getrouwd en heb 2 kinderen en dit is mijn coming out!Mijn tip: Dus voor iedereen die nog in hetzelfde stadium zit als ik... Het is OKÉ om niet altijd perfect te zijn! Kleine side note: voor mij nog een lange leerweg, maar waar een wil is …

Lees meer »

"Vroegtijdig van school gegaan." - Mayke

Mijn naam is Mayke Bloem en ik ben 22 jaar. Sinds 2017 heb ik de diagnose autisme, sociale angststoornis en depressie. Ik ben hierdoor ook vroegtijdig van school gegaan. Ik worstelde erg met mezelf dus besloot ik mijn problemen op te schrijven en ben ik een blog begonnen. 

Lees meer »