Laat los wat je denkt dat zou ‘moeten’ en doe wat jou gelukkig maakt." - Scarlett

Mijn naam is Scarlett, ik ben 44 jaar, getrouwd met Raymond en mama van twee jongens (17 & 13). Ik weet sinds 3 jaar dat ik autistisch ben. Het niet weten heeft mij een moeilijke weg laten belopen. Sinds kort voel ik mij voor het eerst gelukkig. 

Ik heb sinds mijn pubertijd depressies, door voortdurende overbelasting niet wetende dat ik autistisch ben maar wel zo ‘normaal’ mogelijk wou zijn. Ik wou mijn omgeving bewijzen dat ik niet dom of anders ben, terwijl ik zelf wel dat idee had. De voortdurende stress resulteerde ook in 2 kankerdiagnoses voor mijn 40e. Dit overleeft hebbende kwam ik in een zware depressie, met opname. Ik las toen een artikel van Annelies Spek en het boek ’Niet ongevoelig’ van Hennie Struik; voor het eerst herkende ik mezelf volledig. Kort na de diagnose kreeg ik een Gastric bypass en ben mede daardoor en veel sporten, 50 kg afgevallen. Door stress en medicatie was ik te zwaar geworden.

Sinds de diagnose heb ik persoonlijke begeleiding: 2 Boba levensloopcoaches die mij begeleiden bij alles wat ik moeilijk vind. Dit is het beste wat ik had kunnen krijgen. Eindelijk ervaar ik rust in mijn leven.

Ik ben trots op mezelf. Onlangs nam ik een tatoeage van een wolf, lotusbloem en volle maan. De wolf symboliseert mijn vechtkracht en gevonden levenslust. Ik kan nu genieten van kleine dingen zoals een wandeling met de hond, zelfgemaakte soep, creatief zijn in de garage, schilderen of iets bakken.
Ik ben trots op mijn man. Raymond is in mij én ons blijven geloven. We hebben diepe dalen doorgemaakt maar nooit opgegeven. We hebben twee prachtige zonen waar we ontzettend trots op zijn.

Mijn tip voor mensen met autisme: Ga op zoek naar de juiste gespecialiseerde hulpverlening, zoals een levenscoach via WMO. Ga samen op zoek naar jezelf en wat voor jou goed voelt. Laat los wat je denkt dat zou ‘moeten’ en doe wat jou gelukkig maakt. Wees open naar je omgeving en zeg wat je nodig hebt. Wees lief en vergevend voor jezelf vooral over de periode dat je niet beter wist! Het leven kan ondanks dat het er zwart en donker uitziet weer mooi worden. Dat is en blijft hard werken, altijd!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.