Maak kennis met ons team

Ik ben Miranda Stevens, de fotografe achter dit project. Als klein kind was ik al vaak te vinden in mijn vaders doka, het ontwikkelen van foto's vond ik een magisch proces. Het fotograferen van portretten is duidelijk mijn passie, ik ben visueel ingesteld, autodidact, een echte beelddenker. 

Tijdens mijn zoektocht naar autisme kwam ik vaak de stereotype kenmerken tegen waarin ik mezelf niet herkende. Samen met Female Autism Network Netherlands (FANN) is drie jaar geleden het idee ontstaan om een fotoproject te starten over autisme bij vrouwen. Als fotograaf wilde ik deze vrouwen de kans geven om hun gezicht te laten zien en hun persoonlijke verhaal te delen. Ik ben enorm trots dat ik met dit fotoproject de FANN innovatieprijs 2022 heb gewonnen. De afgelopen jaren heb ik met ontzettend veel plezier en passie aan dit project gewerkt en vind ik 101 een mooi getal om mee af te ronden.                                                                                                                     

Project 101 is een serie portretten geworden die een verhaal vertellen waarvan ik vind dat dit verteld moet worden zodat we samen meer kennis en begrip creëren over autisme bij vrouwen en meisjes. Of je nu hulpverlener, naaste, zelf autistisch of hier bent uit interesse, ik hoop dat jij als bezoeker van deze website geïnspireerd raakt door de portretten en verhalen die een schat aan echte ervaringskennis delen.

 

Dankwoord

Mijn persoonlijke dank gaat uit naar Els Blijd Hoogewys (Voorzitter FANN), Annelien Blom (Social Media), Laura van Dijk, Marieke van der Til, Nikki Reinders Mies (vertalers) en niet te vergeten alle vrouwen en meisjes die aan dit project hebben deelgenomen.

 


 

Hoi, ik ben Annelien. In augustus 2022 maakte Miranda mijn FANNtastic Portrait, nadat ik al jaren fan was van haar werk! We hadden tijdens de fotoshoot een heel fijn gesprek. Over hoe zij haar foto’s graag aan zoveel mogelijk mensen wil laten zien. Ze doet dit nu via haar website en Instagram, om bekend te maken hoe autisme eruit ziet bij meisjes en vrouwen. Toen kwam ik met het idee om Miranda’s foto’s via Linkedin en Facebook & Instagram te verspreiden.

Samen met Miranda creëer ik nu de content voor deze kanalen. We zijn blij met elke like, deelactie of tag van onze volgers! Ik ben opgeleid tot digitaal vormgever en ben erg handig met social media (zelfs een tijdje als betaald werk gedaan). Op mijn kanalen zet ik me ook in voor een meer realistische beeldvorming rond autisme. In real life praat ik liever over mijn kids, filmacteurs, barefootschoenen en dat ik héél lang ben (misschien zie je het op deze foto haha).

Meer van mij weten? Je vindt mijn FANNtastic portret met verhaal hier.


 

Ik ben Laura van Dijk, ik werk als ervaringswerker bij 2 herstelacademies en heb 10 jaar geleden mijn ASS diagnose gekregen. Destijds was er helemaal niet zo veel bekend over ASS bij meisjes en vrouwen. Mijn zoektocht naar informatie en kennis was daarom best lang en veel dingen die ik kon vinden, waren voornamelijk gericht op jongens. Wat ik miste was de herkenning en ervaringsverhalen van andere vrouwen, zodat ik mijn ASS beter kon leren begrijpen en daarmee ook mezelf. Ik las ieder boek en elk artikel wat ik kon vinden, maar miste de specifieke kenmerken van ASS bij meisjes en vrouwen.

‌Als je jezelf niet goed begrijpt en geen duidelijkheid krijgt waarom je informatie op een andere manier verwerkt die niet begrepen wordt door anderen, of hoe het komt dat je tegen bepaalde dingen aan blijft lopen in je leven, is dat best pittig als je dat alleen moet doen. Ik vond die herkenning pas toen ik op instagram een acount maakte en mijn verhalen ging lezen en delen in mijn zoektocht naar peers. Juist door in gesprek te gaan met andere vrouwen, merk je dat je veel meer herkenning en erkenning kan vinden. Dat is ook wel de reden dat ik me heb laten omscholen en als ervaringsdeskundige aan het werk te gaan. Ik heb van mijn struggle mijn kracht mogen maken.

‌Toen ik van het project 101 FANNtastic portraits hoorde, was ik dan ook laaiend enthousiast!

Wat een fantastisch intitiatief om op deze manier meisjes en vrouwen een stem en gezicht te geven! Zelf heb ik ook meegedaan aan het project en werd er echt zo door gegrepen, dat ik het super tof vind om mee te werken aan de vertalingen voor dit project. Het is een mooie manier om te zien en te horen hoe ASS bij ons in het leven werkt.

Je vindt mijn FANNtastic portrait met verhaal hier.


 

Ik ben Marieke, en ik help sinds deze zomer met het vertalen naar Engels van de interviews. Ik woon in het noorden van het land, in een heerlijk rustig dorp met mijn vier katten. Ik hou mezelf bezig met mijn vrijwilligerswerk bij een antiekzaak, en mijn grootste hobby, koken.

In 2014 viel ik uit op mijn werk, door een combinatie van klachten door epilepsie en burn-out. Bij Inter-Psy Groningen (waar FANN oprichters Els Blijd-Hoogewys en Marleen Bezemer werken) viel ik eigenlijk als vrouw met autisme in de boter, en kreeg ik vrij snel de diagnose. Daardoor viel voor mij heel veel op z’n plaats: problemen met sociale aansluiting, vastlopen in werk en opleiding, het constante gebrek aan energie en flinke overprikkelingsklachten. Het heeft tijd en moeite gekost om mijn leven daarna opnieuw in te richten, maar, ondanks blijvend energiegebrek en snelle overprikkeling, zit ik nu beter in mijn vel dan ooit.

Ik leerde FANN kennen via Inter-Psy, en Miranda’s foto-project door een contactgroep voor autistische vrouwen op internet. Het is superleuk om hieraan mijn stukje te kunnen bijdragen, ik vind het geweldig hoe hiermee de diversiteit van autistische vrouwen wordt getoond.