"Ik heb duidelijkheid nodig." - Sarah

Wat een mooi fotoproject is dit! Elk stukje dat ik lees geeft zoveel herkenning. Ik ben Sarah, heb twee kinderen en een lieve man.

Plannen en controle houden is voor mij heel belangrijk; het huishouden, mijn werk, wat ik eet, afspraken, sporten en mijn financiën en het belangrijkste… mijn rustmomenten. En ik heb duidelijkheid nodig. Op deze manier ervaar ik minder spanning, kan ik beter grenzen stellen en word ik niet overspoeld. Als dat goed staat kan ik hartstikke flexibel zijn.

Ik ben dankbaar dat ik veel hulp krijg van mijn therapeut en dat mijn man mij ondersteunt en zich verdiept in autisme. Hij zal mij niet meer proberen te verrassen met een bos rozen op m'n werk, heel lief bedoeld en 14 jaar later kunnen we best om mijn reactie lachen. 
Sociale dingen vind ik leuk en heb ik nodig, alleen het slurpt energie. Het juist interpreteren van non-verbale communicatie, hoofd- en bijzaken uit elkaar halen en het analyseren van gesprekken achteraf, … Ik lach veel weg, de verwerking achteraf blijft vaak onzichtbaar voor anderen. De pieken en dalen die je ervaart bij de kleinste dingen, zijn lastig uit te leggen.

Ik kan overprikkeld raken, maar ook onderprikkeld waar ik erg somber van kan worden. Ik heb mentale en creatieve uitdaging nodig. Gelukkig kan ik heel erg mijn ei kwijt in het leren en lezen van, en luisteren naar de Arabische taal. Ik werk op een basisschool met kinderen met vooral een anderstalige achtergrond. Ik werk hier keihard voor, maar kan ontzettend mijn creativiteit erin kwijt. 

Ik ervaar veel voordelen van ASS, zoals snel associëren en heel enthousiast over iets of iemand zijn. Zo kan ik genieten van mooie kleuren en printjes, het liefst paars, jurkjes uitzoeken, boeken over het Midden-Oosten lezen en Arabische popmuziek. Ook kan ik helemaal opgaan in de ideeën van mijn kinderen of leerlingen.

Ik zit nog volop in het proces van mezelf beter begrijpen. Mijn tip voor anderen: gun jezelf de tijd om deze weg te bewandelen, het is voor iedereen een persoonlijk proces. Blijf naar jezelf kijken en probeer niet te veel aan te trekken van een ander.

 Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.