"Naast de lastige kanten van autisme zie ik ook veel sterke punten." - B'Elanna

Mijn naam is B’Elanna. Ik ben 24 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend Bram en 2 katten in Roermond en studeer momenteel de pre-master Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit. 

Ik ben erg geïnteresseerd in hoe opvoeding effect heeft (gehad) op de ontwikkeling van mensen. Daarnaast heb ik een speciale interesse voor jaren 50 kleding en hou ik van judo en toneel.
Autisme heeft op meerdere manieren een grote impact op mijn leven. Ik groeide op met een autistische broer die daarnaast een verstandelijke beperking heeft, hierin heb ik een grote zorgtaak op me genomen. Toch merkte ik al snel dat ik het ‘anders denken en zijn’ van mijn broer heel goed begreep/kon volgen.

Ik ben in mijn leven vaak vastgelopen. Ik wist vroeger niet hoe ik vrienden moest maken, had andere interesses en ik werd veel gepest. Ook raakte ik snel vermoeid. Op stages en werkplekken merkte ik vaak dat ik anderen niet kan bijbenen en grote moeite had met voldoen aan alle verwachtingen. Na meerdere keren flink vast te zijn gelopen heb ik besloten een diagnosetraject in te gaan. Snel bleek dat ik autistisch ben. Nu krijg ik hulp van o.a. een autismecoach, om een leven te creëren dat goed bij mij past en waar ik echt voldoening uit haal. Naast de lastige kanten van autisme zie ik ook veel sterke punten. Ik ben analytisch, leergierig, durf kritisch te denken en heb een hyperfocus op onderwerpen die mij echt interesseren. Ook kan ik andere mensen goed helpen.
Ik ben trots dat ik in mijn leven altijd heb doorgezet en mezelf nooit anders voor zou doen. Ik wil me altijd blijven ontwikkelen en geef nooit op. 

Mijn tips voor anderen met autisme: er is niks mis met je. Autisme zegt iets over hoe je informatie verwerkt en wat je sterke kanten zijn, maar ook wat je uitdagingen zijn. Neem tijd om jezelf en je behoeftes te leren kennen en zoek naar iets (eventueel met hulp) wat echt bij jou past en ga daarvoor, ondanks dat je omgeving misschien iets anders van je verwacht. Zorg voor elkaar, maar nooit ten koste van jezelf. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.