"Ik kan erg “perfectionistisch” zijn, alles moet kloppen." - Bo

Ik ben Bo, 21jr. Toen ik 5 was kreeg ik de diagnose Asperger. Ik woon begeleid in Eindhoven en werk bij de Hema. Ik doe een avondopleiding papierrestauratie. Ik ben een grote dierenvriend en creatief @creative_bobo .  Autisme heeft een grote impact. Door mijn andere prikkelverwerking vind ik het lastig iedere dag te werken of voltijds een studie te volgen. Ook heb ik veel duidelijkheid nodig over wat van mij verwacht wordt. Hierdoor heb ik mijn studies aan universiteit, kunstacademie en mbo moeten opgeven. 

Mijn autisme toont zich vaak in zwart-wit-denken. Ik kan erg “perfectionistisch” zijn, alles moet kloppen. Wanneer iets niet is zoals het volgens mijn hoofd hoort kan ik volledig blokkeren, kan ik niet verder met waar ik mee bezig was en maakt mijn hoofd overuren. Daarna moet ik opladen, door te slapen. Soms, wanneer het allemaal te veel is, val ik spontaan in slaap. Dat is erg frustrerend. Wanneer ik te vaak geconfronteerd word met veranderingen/foutjes loopt de stress zo op dat slaap niet meer helpt. Dan komen mijn angsten, paniekaanvallen en depressieve momenten.

Ik ben trots dat ik altijd doorzet. Ik doe nu een avondstudie: 3 uur/week. Dat is beter te overzien. Bij papierrestauratie moet je secuur zijn en staat vast hoe je iets moet doen. 
Ik ben trots op wat ik maak: mijn tekeningen, schilderijen, linosneden, … Ik kan er mijn gevoel in kwijt en zo mijzelf en anderen helpen of blij maken. Als ik iets voor anderen kan doen, iemand een gelukkig gevoel kan geven, is mijn hele week goed. 
Ik ben trots dat ik mijn eigen weg bewandel. Ik draag kleding die ik graag zie, ook al is dat anders dan bij de gemiddelde vrouw. Ik eet veganistisch omdat ik me daar goed bij voel. Ik draag bij aan een mooiere, schonere wereld omdat dat volgens mijn hoofd zo hoort. Ik ben en doe waar ik voor sta en daar kunnen anderen me niet in veranderen.

Mijn tip is doe vooral je eigen ding. Natuurlijk moeten we ons soms aanpassen omdat we in deze maatschappij degene zijn die anders denken, maar ga hier niet te ver in. Het kost zoveel energie om je anders voor te doen dan je bent en we hebben zoveel mooie kanten en talenten. Laat ze zien, dan levert het juist energie op!😊

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.