"Dankzij autisme heb ik sterke passies." - Isabelle

Mijn naam is Isabelle Buhre, 33 jaar. 
Autistisch zijn betekent voor mij een gepassioneerd, gevoelig en vaak slecht begrepen mens zijn.
Dankzij autisme heb ik sterke passies, inmiddels expertises.

In mijn geval zijn dat de Latijnse taal, vertalen, (geo)politiek en Noord-Ierland in het bijzonder. En ik hou van ratten, dieren die ik geweldig vind. Ik heb een sterke intuïtieve band met dieren en word rustig van hun gezelschap. Net als veel mensen met autisme ben ik overgevoelig voor prikkels (licht, geluid, geur), veranderingen, en ervaar ik angst in sociale contacten. Gevoeligheid voor angst en depressieve klachten hoort er helaas ook bij. Ik heb veel minder energie dan anderen en heb moeite met plannen en het huishouden. De andere kant is dat ik een sterke focus heb en sneller verbanden leg. 

Ik ben er trots op dat ik een aantal boeken heb geschreven en vertaald, en dat ik ondanks alle pijn en verdriet mijn doelen voor de toekomst niet opgeef. Ik ben er ook trots op hoe ik de verkoop van mijn ouderlijk huis heb aangepakt toen dat moest gebeuren.
Mijn moeder zei vroeger vaak dat ik toch geen echte vrienden had, en dat er met mij niet te leven viel. “Jij komt nooit aan de man”, sneerde ze. Nu zie ik dat ik vriendschappen heb die al meer dan tien jaar standhouden. Ik ben ervan overtuigd dat ik een relatie kan hebben, want ik heb veel liefde, humor en goede raad te geven en verdien dat eigenlijk ook wel terug.

Mijn tips voor mensen met autisme: Haal plezier uit je passies en maak er je werk of hobby van. Je manier van informatie verwerken bestaat niet voor niets. Gebruik je interesses ook om contacten te leggen met anderen. Zet je in voor betekenisvolle relaties met andere mensen, want die zijn niet vanzelfsprekend! Ik ben op relatief jonge leeftijd bijna al mijn naaste familieleden verloren, en een van de lessen die ik daaruit heb geleerd is: neem mensen niet voor lief. Luister daarnaast naar je lichaam en maak sensorische aanpassingen (oordoppen in, gordijn dicht, dansen en bewegen…). Autisme is niet ‘iets psychisch’ maar neurologisch, dus in het hele lichaam.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.