"Ik heb mijn hele leven al extreem veel stress." - Marleen

Mijn naam is Marleen, ik ben 28 en weet ongeveer 1 jaar dat ik autisme heb. In 2019 studeerde ik af aan de Copenhagen Business School, met een Master of Science Advanced Economics & Finance. In 2021 verhuisde ik terug naar Nederland, na 4.5 jaar in Kopenhagen gewoond en gewerkt te hebben. Ik zat niet zo lekker in mijn vel, zacht uitgedrukt, deels versterkt door de covid19 pandemie. 

Na een aantal maanden ben ik naar de GGZ gestapt met de vraag of ik autisme heb. Dat bleek inderdaad zo, wat betekent dat mijn hersenen informatie en prikkels anders verwerken dan 99% van de bevolking zonder ASS. Ik heb mijn hele leven al extreem veel stress, om de kleinste dingen. Waar anderen totaal geen moeite mee hadden, kon ik me extreem gestrest, gespannen, angstig of onzeker over voelen. Inmiddels weet ik dat dit komt door het hebben van autisme. 

Ik heb 27 jaar gedrag van anderen geanalyseerd en gekopieerd. Mijn hersenen over-analyseren dagelijks en ontspannen of relaxen is lastig. Daardoor ben ik veel sneller moe dan “neurotypische” mensen. Ik heb moeten accepteren dat ik minder kan dan wat ik in eerste instantie zou willen. Als ik geen harde grenzen zet, loop ik mijzelf voorbij uit enthousiasme, leergierigheid, doorzettingsvermogen en wilskracht.   Ik ben trots op de groei t.o.v. 1 jaar geleden. Helaas blijven sociale aangelegenheden, interactie en communicatie met anderen, lastig. Zelfs als ik met vrienden afspreek, vooral in een groep, voel ik mij gespannen. Hoe leuk ook, het kost mij heel veel energie. 

Waar ik vooral nog moeite mee heb, is het gesprek aangaan over autisme/neurodiversiteit met “neurotypische” mensen. Toch wil ik iedereen meegeven: het is belangrijk dat wel te doen. Daarom doe ik ook mee aan dit fotoproject. 


In een samenleving die ingericht is op de gemiddelde “neurotypische” mens levert mijn gedrag wel eens conflicten op. Door met z’n allen open over autisme/neurodiversiteit te praten, hoop ik dat we een toegankelijkere maatschappij kunnen creëren. Een maatschappij waarin we allemaal de beste versie van ons zelf kunnen zijn!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.