"Ik liep er al 35 jaar mee rond zonder het te weten." - Laura

Ik ben Laura, 44 jaar. Ik heb 9 jaar geleden mijn diagnoses, autisme en AD(H)D, gekregen. Ik ben moeder van 1 zoon en cadeaumoeder van 2 bonuskids met ASS en/of AD(H)D. 

Mijn diagnoses kreeg ik nadat ze niet goed wisten waar mijn zoon op jonge leeftijd tegenaan liep, dus werd ik maar door het testcircuit gehaald. Anders had ik waarschijnlijk nooit geweten dat ik autisme heb. Ik liep er al 35 jaar mee rond zonder het te weten. Het wordt toch vaak nog steeds niet goed herkend bij vrouwen en meisjes, jammer genoeg. Hierom doe ik heel graag mee met het FANN project, om andere vrouwen en meisjes met autisme te empoweren en te laten zien dat er echt zoveel mogelijkheden zijn. Ik heb op mijn 30e bijv. nog SPW3 gedaan en volg nu de MBO4 opleiding tot persoonlijk begeleider en ervaringsdeskundige. Ik heb ook een instagram account gemaakt om anderen een kijkje te geven in mijn leven en autistische brein (@autistic.lautie). Het is fijn om anderen te helpen, met name door te laten zien hoe dingen voor mij werken. Dat maakt het vaak herkenbaar voor de ander, wat enorm helpt in het proces van het verwerken van hun diagnose, door herkenning. Niet de enige zijn met bepaalde dingen waar je tegenaan loopt of moeite mee hebt of juist helemaal niet. 

De impact van mijn diagnose was een verklaring voor mij van mijn mega ‘burnout 2.0’ van 5,5 jaar. Ik heb destijds geen hulp gehad na mijn diagnose (mijn zoon wel direct), dat duurde nog dik 4 jaar. Zelf uitvinden en begrijpen wat JOUW autisme voor je betekent en waarom je soms moeite hebt met dingen is zo belangrijk in dit proces. 

Trots ben ik op mijn zoon (ook autisme en ADHD), hoe hij zich door het leven slaat ondanks dat het voor hem vaak moeilijk is op school, met vriendschap etc. Hij is gewoon echt zichzelf en dat is bewonderenswaardig, vind ik toch wel. 

Mijn tips: kijk wat voor jou en bij jou past, wat jij nodig hebt om jezelf opnieuw te ontdekken en ontplooien. Je kan vaak veel meer dan je zelf denkt en zeker meer dan andere mensen soms zeggen dat je kan. Blijf vooral kijken naar wat allemaal wel kan en focus op die positieve dingen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.