"Met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal." - Annemarije

Ik ben Annemarije. Ik ontdek steeds opnieuw stukjes over mezelf en mijn leven. Zo zeg ik wel eens dat ik met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal leef. Maar uiteindelijk draait alles vooral om het vinden van balans.

Ik ben nu 31 jaar en het is ongeveer vier jaar geleden dat ik de diagnoses autisme en ADD kreeg. Ik zat toen al langer niet goed in mijn vel. Na de aanvankelijke diagnoses depressie en sociale angst kreeg ik het vermoeden dat er meer aan de hand was en heb ik mij laten doorverwijzen naar een specialist.

Neurodivergentie speelt een rol in mijn hele leven. Ik merk bijvoorbeeld dat ik snel uit balans raak omdat ik graag (leuke) dingen wil doen, maar tegelijkertijd ook snel overprikkeld raak. Waar ik ook veel energie aan verlies is mezelf aanpassen om mee te draaien en ‘erbij’ te horen. In (sociale) situaties gaat onbewust vaak een soort bescherm-modus aan en deze laag, of masker, voelt zo sterk dat ik die maar moeilijk af kan zetten. Doordat ik dit jaren deed raakte ik mezelf kwijt, werd ik somber en kreeg ik een autistische burn-out. Het gaat nu beter, maar ik laat nog steeds niet snel het achterste van mijn tong zien. Behalve bij mijn vriend en kat ;) Bewustwording is voor mij heel belangrijk. Sinds dit jaar volg ik een jaaropleiding Ayurveda en dit helpt mij om mezelf weer wat beter te leren kennen en begrijpen. Zo vallen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plek. 

Ik ben er trots op dat ik mezelf altijd blijf motiveren een leven te creëren dat past bij mij en mijn behoeften. Wat ik jammer vind is dat ik mij lang geschaamd heb voor mijn diagnoses. En nog steeds heb ik wel eens moeite met accepteren dat dingen minder goed lukken. 

Mijn tip voor anderen? Leer jezelf kennen en laat los wie je denkt te moeten zijn. Focus op je kwaliteiten. Want als je weet in welke situaties je goed voelt, dan kan je daar je energie in steken.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.