"Ik bots vaak met anderen door miscommunicatie, wat veel energie kost." - Pascale

Ik ben Pascale, 31 jaar, samenwonend met man en 2 dochters. Ik kreeg dit jaar mijn autismediagnose, net als zij.

De weg naar een diagnose was zwaar door onbegrip en weinig kennis bij de ggz over autisme bij vrouwen. Ooit heb ik een diagnosetraject afgebroken, omdat mensen zeiden dat mijn kinderen afgenomen zouden worden als ik autistisch bleek. Het is erg jammer dat dit soort angsten worden aangepraat. Ik hoop met dit fotoproject meer kennis en begrip te creëren over autisme bij vrouwen.

De impact van autisme op mijn leven is groot. Ik bots vaak met anderen door miscommunicatie, wat veel energie kost. Sinds kort helpt een autismecoach mij hier beter mee om te gaan. Ook schakelmomenten kosten veel energie. Ik functioneer het best op vaste structuur, zonder veel plotse veranderingen.

Mijn allergrootste wens was moeder worden. Ik ben zielsgelukkig met mijn prachtige dochters, trots op ze en altijd bereid alles-op-alles voor hen te zetten. Hoewel ons autisme zich anders uit is het begrip voor elkaar enorm. Soms is het zwaar, vooral als er dingen met ze gebeuren waar ik weinig invloed op heb, zoals beslissingen van autoriteiten (school, arts, psycholoog, etc.). Dat kan ik dan niet loslaten en krijg er ontstekingen van in mijn lichaam. Ik wil alles tot in de puntjes voor hen kunnen regelen. Soms leidt dat tot flinke discussies, wat ik lastig vind.

Mijn dochters en ik gaan soms mee in elkaars fiep. Zo heeft mijn oudste dochter mijn fiep van de 2ewereldoorlog overgenomen. Wij weten hier veel van en zijn hier graag mee bezig. Dit jaar gaan we samen naar Bergen-Belsen. Eerder dit jaar was ik met mijn vader in Polen, bij de fabriek van Oskar Schindler, Plaszów en Auschwitz. Indrukwekkend! Ik ga zeker terug. In Nederland heb ik alle kampen en musea meerdere malen bezocht. Hoe vaak bij het Achterhuis kan ik niet eens meer tellen (dit jaar al 2x en volgende maand weer). Over de holocaust kan ik uren praten, helaas alleen delen met mijn dochter. Andere mensen snappen deze fascinatie, die ik sinds mijn 9e heb, niet. 

Als tip wil ik meegeven: leer je grenzen beter herkennen en aangeven. Dat is waar ik de komende tijd zelf aan ga werken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.