"De impact van autisme op mijn leven is groot." - Angelique

Ik ben Angelique (39), De Schrijvende Autist @de_schrijvende_autist. Ik schrijf over autisme. Mijn eigen leven is een grote inspiratiebron. Toen ik eind 30 was, kreeg ik de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Als je me al langer volgt op Instagram ken je me waarschijnlijk als Auri. Dat is de naam waaronder ik begon met schrijven over autisme toen ik zelf nog op de achtergrond wilde blijven.

De impact van autisme op mijn leven is groot. Dat weet ik pas sinds ik ben gaan lezen en leren over hoe ASS zich kan uiten bij meisjes en vrouwen. Ik zie nu veel kenmerken die bij autisme horen duidelijk in mezelf terug.

Ik leef een groot deel van de tijd in de veilige en overzichtelijke wereld die ik voor mezelf heb gecreëerd. Daarin kan ik leven zoals ik het fijn vind en ervaar ik weinig problemen. Deze basis helpt me ook herstellen en de dingen waarmee ik moeite heb aan te kunnen.

Helaas ontstonden er grote problemen die ik zelf niet meer aankon doordat ik niet wist dat ik autisme heb en zwaar overbelast raakte door gebeurtenissen die inbreuk maakten op mijn veilige basis. Hierdoor kwam ik in een - weet ik nu autistische - burn-out terecht. Dit leidde tot mijn autisme-diagnose.

Mijn autistische burn-out heeft een aantal jaar geduurd. Ik kijk op die periode terug als een verwoestende brand. Inmiddels lijkt het vuur onder controle. Van mijn leven zoals dat voor de brand was, is weinig over. Ik loop soms nog wat ontredderd tussen de smeulende overblijfselen. Maar ik durf heel langzaam en voorzichtig weer te gaan bouwen, en daar ben ik trots op.

Mijn tip aan anderen met autisme is om de moed te hebben om te kiezen voor het leven dat bij je past. Of om een stap die richting op te zetten, al is het maar een kleintje. Ook als anderen je keuzes niet begrijpen. En ook als je die keuzes zelf ontzettend spannend vindt.

 

Door te kiezen voor mezelf ervaar ik steeds meer vrijheid. Die vrijheid én mijn eigen bubbel helpen me een voor mij prettig leven te leiden, ook met autisme.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.