"Ik accepteer mezelf en anderen namelijk zoals ze zijn." - Sterre

Ik ben Sterre, 13 jaar oud. Mijn diagnose ASS kreeg ik op mijn 10e.

Ik omschrijf mezelf als humoristisch (vooral sarcasme), lief, creatief, bescheiden, soms gevoelig en nieuwsgierig. Ik heb nooit begrepen waarom veel kinderen van mijn leeftijd zo onzeker zijn over hun uiterlijk of leven. Ik accepteer mezelf en anderen namelijk zoals ze zijn. Ik vind het vervelend als mensen anderen niet respecteren. Ik hou van tekenen (tablet), verven, hiphop, mijn katten en weet binnen no time veel informatie over Marvel te geven. Ook kleur ik mijn haar graag, elke keer weer anders.

Door mijn autisme kan ik snel overprikkeld raken. Mensen denken soms dat overprikkeling betekent dat je te veel hebt gedaan. Voor mij is dat niet altijd zo. Overprikkeling is dan hoofdpijn die kan komen door licht, veel geluid, nieuwe situaties, etc. Het voelt echt als ziek zijn. Wat dan helpt is alleen zijn zonder onderbreking van mensen. Ik ga dan vaak een serie kijken. Ook helpt het me te weten wat de dag brengt. Rust zorgt voor minder snel een vol hoofd.  Mijn autisme zorgt er ook voor dat ik in contact, de persoon tegenover mij kopieer. Dat betekent bijvoorbeeld dat mijn antwoorden gebaseerd zijn op wat ik weet van degene tegenover me. Daardoor zie je niet altijd wie ik ben en wat ik wil. Daar werk ik nog aan.

Ik ben trots op: Op de basisschool kreeg ik vmbo/havo advies. Nu zit ik in de tweede klas en ga naar VWO. Ik denk dat dat komt doordat ze op deze school meer aansluiten bij hoe ik leer. Ik krijg meer tijd en wordt gezien voor wie ik ben. Dit niveau is superhandig voor mijn mogelijke einddoel: forensisch patholoog. Ik heb van jongs af aan al een bijzondere interesse voor horror.
Mijn tip voor mensen met autisme is om nog steeds leuke dingen te blijven ondernemen en daarbij zorgen dat je tussendoor voldoende rust neemt voor jezelf om bij te komen. Leer jezelf goed kennen en daarbij je grens op tijd aan te geven.

Bonustip: bij mij werkt het vaak goed om iets bij me te hebben waaraan ik kan friemelen. Zo kan ik me beter focussen. Zoals een armbandje, fidget speeltje of iets anders wat fijn aanvoelt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.