"Mijn hoofd is snel ‘vol’ en dan wordt het een chaos in mijn hoofd." - Tess

Ik ben Tess en bijna 11. Ik woon samen met papa, mama, Moos ons hondje en mijn vissen. In 2021 kreeg ik de diagnose autisme. Mijn ouders merkten al vanaf mijn geboorte dat ik prikkelgevoelig was. Ik ben verbaal sterk maar vindt automatiseren van leerstof op school en de dagelijkse routine thuis lastig. Mijn hoofd is snel ‘vol’ en dan wordt het een chaos in mijn hoofd. Mijn ouders twijfelden lang om mij medicatie te geven, maar het helpt mij goed met o.a. me beter concentreren en ik ben minder moe.

Als ik overprikkeld ben, word ik druk, luister niet goed of word boos en ga schelden. Moos helpt me dan om te ontprikkelen. Hij voelt als een broertje. Als hij bij me ligt en ik met hem knuffel en hem ruik, word ik rustig. Ik hou van structuur, regelmaat en voorspelbaarheid. Ik heb een goed gevoel voor humor en hou van lekker gek doen! Ook zie ik veel details en onthoud deze goed. Ik ben creatief en hou van tekenen, schilderen en verven.

Op het regulier basisonderwijs heb ik een angststoornis ontwikkeld om naar school te gaan en had veel psychosomatische klachten. Ik was helemaal overvraagd en had een erg moeilijke tijd. Mijn ouders hebben driekwart jaar gevochten voor mijn welzijn en gezorgd dat ik uiteindelijk naar speciaal basisonderwijs mocht. Ik laat een mooie groei zien nu ik het onderwijs op mijn tempo kan volgen, minder druk ervaar en het materiaal aangeboden krijg op een manier die bij mijn informatieverwerking aansluit. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen door succesmomenten. Op de nieuwe school heb ik inmiddels veel vriend(innet)jes en zie ook mijn oude vriendinnen nog.

Mijn tips: Ben je overprikkeld of moe, pak dan een rustmoment, door te knuffelen met iemand/huisdier, iets creatiefs doen of buiten zijn.
Voor ouders: blijf kijken wat het beste past bij jouw kind. Kijk niet (teveel) naar andere ouders. Ieder kind is anders en kinderen zonder autisme opvoeden is heel anders. Blijf dichtbij jezelf en de structuur die jouw kind (wel) nodig heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.