"Je bent nou eenmaal heel uniek en anders." - Julia

Ik ben Julia, 21 jaar. Ik heb mijn diagnose sinds mijn 8e en heb mijn hele leven therapie gehad. Ik ben extreem leergierig en hou ervan om mezelf te ontwikkelen. Wel kan ik hierin extreem perfectionistisch zijn wat vaak erg moeilijk is voor mij. Ook kan ik moeilijk nee zeggen omdat ik bang ben mensen teleur te stellen of dat ze boos op mij worden. Ik geef mezelf rust en ruimte door te lezen, te reizen en mooie dingen van de wereld te zien en door als hobby te schilderen en tekenen.

De impact die autisme heeft op mijn leven is dat ik andere mensen soms moeilijker kan begrijpen op communicatiegebied. Hierdoor heb ik op scholen nooit goed kunnen samenwerken met klasgenoten en ontstond er altijd wel een conflict. Dit was ontzettend moeilijk voor mij aangezien ik er niet altijd wat aan kon doen en mensen jou soms ook gewoon niet begrijpen door autisme. Dit kan enorm frustrerend zijn. Ook merk ik dat ik niet alles kan net zoals een ander. Ik ben sneller vermoeid, moet meer rustmomenten pakken en goed voor mezelf zorgen. Dit vind ik vaak nog wel moeilijk aangezien ik gewoon mee wil doen met de rest en niet "anders" wil zijn. Toch heeft autisme ook echt wel voordelen. Je bent nou eenmaal heel uniek en anders. Bij mij uit dit zich in mijn eerlijkheid, mijn vertrouwen in de mens, mijn geduld en mijn doorzettingsvermogen. 

Ik ben trots op alle dingen die ik in de jaren van therapie heb mogen leren. Ik ben zelfverzekerder geworden en meer voor mezelf opgekomen. Ik ben veel over mezelf te weten gekomen. Ik ben nog lang niet waar ik moet zijn maar elke dag leer ik weer meer over mezelf en mijn autisme en hoe ik daar mee om kan leren gaan en dat is voor mij heel waardevol.

De tip die ik aan mensen met autisme wil geven is: trek het je niet aan als mensen weer vooroordelen hebben over mensen met autisme maar blijf ten alle tijden goed naar jezelf kijken. Over wat je bijzonder maakt en wat voor positieve eigenschappen jouw autisme heeft en laat je door niemand uit het veld slaan. Ook al is dit soms ontzettend moeilijk en zwaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.