"Laat mij mijn eigen ding doen." - Natasja

Ik ben Natasja, 29 jaar. Ik kreeg mijn autismediagnose op mijn 25e. Mijn vader overleed toen ik jong was; rouw en verminderd sociaal vermogen, omdat ik hoogbegaafd ben, was de verklaring voor mijn (sociale) problemen. Ik ben meerdere malen, zonder diagnose en zonder succes in therapie geweest. Al op de middelbare school herkende ik mezelf in de diagnose autisme, maar mijn psycholoog weigerde dit serieus te overwegen. 

Een aantal jaar geleden ben ik ingestort en in een depressie terechtgekomen. Dit leverde mij eindelijk de erkenning van mijn autisme op. Ik ben graag creatief bezig, voor afleiding en ontprikkeling. Het repetitieve van haken of borduren, de rust van tekenen en kleuren vind ik fijn. Ik ben dol op lezen en leren, ik wil alles weten en begrijpen, en zal er in mijn enthousiasme alles over vertellen.

Studeren is een heerlijke intellectuele uitdaging. Ik begon met Geneeskunde - mijn droomstudie die ik door de sociale kant niet kon afmaken. Ik had toen nog geen diagnose om te begrijpen waarom ik bij toenemend patiëntencontact tegen problemen aan bleef lopen en wisselde van studie. Religiewetenschappen is een studie waarbij je je met een hyperfocus op een onderwerp mag storten en jezelf mag begraven tussen stapels boeken. Perfect. Wat mij fascineert is ‘hoe werken mensen?’: het verschil tussen mijn studies is niet zo groot als je zou denken.

Ik had altijd het gevoel dat het mijn verantwoordelijkheid is te zorgen dat ik mezelf kon redden, zodat anderen geen last hadden van mijn anders zijn en niet zagen dat dingen voor mij niet zo makkelijk of vanzelfsprekend waren. Ik moe(s)t het zelf kunnen en doen. Nu leer ik dat hulp vragen altijd kan en mag en ik het zeker niet alleen hoef te doen.
Er zijn ook tijden dat ik het prima of zelfs heerlijk vond, dat ik anders ben dan anderen. Laat mij mijn eigen ding doen. Die nonchalance wil ik terugvinden in mijn leven: gewoon niets geven om wat anderen van je verwachten. 

Mijn tip voor anderen: Wees anders. Het gaat er niet om dat anderen jouw autisme accepteren, jij moet het accepteren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.