"Het krijgen van mijn diagnose heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven." - Annelotte

Mijn naam is Annelotte, 23 en samenwonend met mijn verloofde in de omgeving van Utrecht. Ik ben creatief en houd van mode, interieur, architectuur, film en series. Ik werk als interieur- en lichtontwerper en heb van mijn interesses mijn werk kunnen maken. Hier kan ik vol passie uren mee doorgaan.

Na veel trajecten heb ik eindelijk antwoord op de vraag wat mij anders maakte; Autisme. De diagnose ASS heb ik nog niet lang, wel al veel langer het vermoeden. 
Mijn autisme beïnvloedt mijn dagelijks leven, in mijn denken, handelen en hoe ik taken aanpak. Het heeft veel voordelen maar ook veel nadelen. Details vallen mij snel op, wat fijn is in mijn werk, ik kan heel gefocust ergens mee bezig zijn en denk vaak out-of-the-box. Ik heb een andere kijk op dingen en dat leidt vaak tot creatieve oplossingen.
Ik heb veel last van uitwendige prikkels. Zo heb ik last van licht en geluid en plotse aanrakingen. Maar ook inwendige prikkels vind ik moeilijk. Ik heb vaak niet door dat ik moet drinken of dat ik genoeg heb gegeten.
Een wijziging in de planning kan mijn hele ritme overhoopgooien. Ik vind het moeilijk hiermee om te gaan. Vaak raak ik in paniek. Dit is erg vervelend voor mij maar ook de mensen in mijn omgeving.
Sociaal contact vind ik moeilijk, vaak vind ik het lastig de toon van een gesprek te bepalen en snap ik niet of iemand een grapje maakt of niet. Ik doe mijn best om te maskeren maar dit kost mij veel energie en inspanning. Na een drukke dag of veel sociale afspraken ben ik uitgeteld. Dit uit zich bijna altijd in migraine.

Het krijgen van mijn diagnose heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven. Inmiddels heb ik twee goede vriendinnen met autisme. We kunnen het goed met elkaar vinden. Ik ben blij dat ik hen heb leren kennen.
Ik ben nog aan het leren wat voor mij werkt en ben mezelf nog aan het herontdekken maar ik ben trots op de stappen die ik nu al heb genomen.

Mijn tips voor anderen: de kleine overwinningen kunnen groot zijn en die mogen gevierd worden, wees trots op jezelf, wees blij met wie je bent. Vraag hulp als dat nodig is, je staat er niet alleen voor.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.