"In ‘21 kreeg ik de diagnose ASS, iets wat niet als een verrassing kwam." - Christel

Ik ben Christel. In ‘21 kreeg ik de diagnose ASS, iets wat niet als een verrassing kwam. Al tijdens mijn PABO-studie herkende ik mezelf tijdens colleges over kinderen met autisme. 

Ik kan mij nog goed de vraag aan onze groep herinneren om een willekeurig object te omschrijven. De medestudenten gaven een algemeen antwoord, terwijl ik de nadruk legde op de vorm, de kleur, het gevoel en dus de details. Precies hetgeen wat als voorbeeld diende hoe iemand met autisme denkt en de wereld ziet. Ook de betekenis van woorden kunnen door mij anders geïnterpreteerd worden. Ik kan een boodschap letterlijk nemen. Soms tot grote hilariteit van anderen, en uiteraard mezelf. 

De reden voor mijn onderzoek was dat ik na meerdere keren vastlopen en hulp ontvangen, nog steeds niet goed bij mezelf kwam. Ik zocht een gebruiksaanwijzing van mezelf, maar had niet genoeg handvatten. Ik wilde leren, verbeteren, mezelf beter leren kennen, maar wat ik ook deed, lang tot de kern komen deed ik niet. Ik voelde me als Alice in Wonderland, in een mooie wereld die je wel ziet en in meebeweegt, maar die je niet 100% bereikt. Deze obstakels, maar ook mijn nieuwsgierigheid, zorgde ervoor dat ik de stap nam om, na weer een ‘mislukte’ behandeling, door te pakken. 

Als ik een tip mag meegeven aan eenieder die de diagnose ASS heeft, of misschien twijfelt over het hebben van ASS, vertrouw op je gevoel (die voelsprietjes heb je immers niet voor niets) en wees vooral lief voor jezelf! Het is hard werken en het ‘anders zijn’ is soms best confronterend. Probeer er op die momenten de humor van in te zien, pak je rust, blijf wie je bent en wees trots op dat juist jij die ander bent. Een Limited Edition, zoals ik dat wel eens zeg. Ken, herken en erken, de wrijving die je soms voelt met de maatschappij, de situaties, de mensen om je heen en hun systemen. Accepteer die disbalans en zorg opnieuw voor de balans in je hoofd, voor jezelf. En wees niet bang om uit je comfortzone te stappen, ook al lijkt dat soms zo beangstigend. Je kunt meer aan dan je soms denkt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.