"Ik ervaar ook mooie autismemomenten." - Mary-Lou

Ik ben Mary-Lou, 26 jaar, al 5,5 jaar samenwonend met mijn vriend in Dordrecht. Ik werk 36 uur als business analist/functioneel beheerder voor een kleine organisatie. Naast mijn werk hou ik mij bezig met zingen, met vriend(inn)en afspreken, series kijken, planten, edelstenen, onze hamster en erop uitgaan met mijn partner.

Autisme heeft dagelijks invloed op hoe en of ik situatie(s) aanpak. Omdat ik ‘anders’ informatie verwerk zie ik soms meer of juist minder verbanden/details, zowel een vloek als een zegen. Ook kan ik niet altijd goed communiceren wat er in mijn belevingswereld gebeurt, wat voor onbegrip kan zorgen. Ik moet hard werken om sociaal acceptabele reacties te geven en begrepen te worden. Ook over mijn lichaamstaal, intonatie en uitdrukkingen moet ik nadenken. Op het einde van de dag ben ik daardoor moe en overprikkeld. 

Ik ervaar ook mooie autismemomenten. Ik kan in extreme mate emoties ervaren, ook blijdschap en geluk. Ik word dan overspoeld door een complete warmte in mijn lichaam.
Ik ben recht door zee, heb geen verborgen agenda. Ja is ja en nee is nee. Ik hou niet van poespas, ik ben liever helder en duidelijk. 
Ik kan me extreem fixeren op bepaalde interessegebieden, waardoor ik over veel ‘ongewone’ zaken veel feitjes weet. In mijn werk kan ik me extreem concentreren op taken waar andere mensen ‘geen zin in hebben’, omdat ik het echt leuk vind. 

Ik ben trots, want heb veel bereikt: een stabiele thuisbasis, een afgeronde hbo-opleiding, een partner waarop ik kan bouwen, 36 uur per week werk en een vriendenkring. Mensen met autisme zijn niet ‘gedoemd’. Iedereen is uniek en heeft evenveel rechten als anderen. Wij hebben mooie talenten. Onze medemens moet alleen net iets meer zijn best doen om dat te vinden, te accepteren en op de juiste manier in te zetten. Mijn tip voor anderen met autisme is je kan en mag gebruik maken van je interesses en je daarin specialiseren. Dit is geen zonde, het is jouw manier van mens zijn en dat is mooi. Schaam je niet, het is een gave!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.