"Autisme is een deel van wie ik ben." - Alexia

Hoi, mijn naam is Alexia, ik ben 21 en woon samen met mijn vriend en 2 katten. Ik houd ervan om creatief bezig te zijn, zoals het maken en bewerken van foto's. Ook vind ik het leuk om met mijn katjes te knuffelen op de bank of om met mooi weer buiten te wandelen.

Het is nog niet zo lang bekend dat ik autistisch ben. Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat ik anders was. Ik dacht en deed anders, maar trok me hier nooit echt wat van aan. Ik ben ik en dat is voldoende. Natuurlijk vroeg ik me wel af waarom. Waarom denk en doe ik niet zoals "de rest"? Daarom ben ik toch een diagnostisch traject ingestapt om antwoord te krijgen. 

Autisme is een deel van wie ik ben, deel van mijn kijk op de wereld en deel van hoe ik dingen ervaar. Ik ervaar licht, geluid, geur, smaak en tast best wel intens. Dit heeft nadelen, maar ook veel voordelen. Zo geniet ik erg van de verschillende lagen en instrumenten in muziek, kan ik van een zacht dekentje, knuffel of trui weer helemaal vrolijk worden en brengen sommige lekkere geuren mooie herinneringen naar boven. Maar … diezelfde zintuigelijke prikkels zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat ik in een luide, grote groep snel overprikkeld raak door de verschillende gesprekken. 

Ik ben trots op de stappen die ik het afgelopen jaar heb gemaakt en nog steeds maak. Mijn diagnose kreeg ik pas in december 2021, dus in een korte tijd heb ik veel van en over mezelf geleerd. Herontdekken wie Alexia nu eigenlijk is, wat mijn grenzen zijn en ontdekken waar ik echt gelukkig van wordt. 
Gedurende deze "ontdekkingsreis" heb ik 2 hele lieve vriendinnen leren kennen, die ook allebei autistisch zijn. Meiden waar ik mee kan lachen, plezier kan maken en vooral... echt mezelf zijn. 

Mijn tip? Laat anderen niet bepalen wie je moet zijn of wat je wel/niet moet doen/kunnen, wees jezelf en wees trots op wie je bent! Zorg goed voor jezelf en forceer jezelf niet om te voldoen aan de verwachtingen van een ander, het is oké als iets een keertje niet lukt of om dingen op een tempo te doen waar jij je comfortabel bij voelt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.