"Ik heb geleerd de spanning in mijn lichaam te herkennen." - Kaylee

Ik ben Kaylee, 28 jaar oud en ik woon samen met mijn vriend (en mijn konijn Ans). Ik ben afgestudeerd in het jeugdrecht (mijn grote passie) en ik ben dol op bakken en het lezen van boeken (@kayleestboeken)!

Toen ik eind 2018 werd gediagnosticeerd met ASS was ik enerzijds opgelucht omdat veel puzzelstukjes op zijn plek vielen, anderzijds vond ik het heel moeilijk om deze diagnose te accepteren. Nog steeds vind ik het lastig om het woord 'autisme' te gebruiken wanneer ik het over mijzelf heb. Ik gebruik liever de afkorting ASS. Ik heb ook weinig mensen in mijn omgeving verteld over de diagnose, maar het meedoen aan dit project zie ik als een grote stap in het acceptatieproces.

De eerste periode na de diagnose ben ik doorgegaan zoals ik altijd heb gedaan: volledig meedraaien in de maatschappij, waarbij ik absoluut geen rekening hield met mijn grenzen. Na een tijdje begon ik toch te voelen dat ik op deze manier zou terugvallen in een patroon van depressie en uitputting. Ik schakelde dit keer passende (ambulante en psychische) hulp in om mij te helpen bij het vormgeven van mijn leven op een manier die ik kan volhouden. Hoewel ik deze hulpverlening te laat heb ingezet om te voorkomen dat ik mij langdurig moest ziekmelden op werk en dat laatste mij zwaar valt, ben ik momenteel gelukkiger dan ik de afgelopen acht jaar ben geweest!

Inmiddels heb ik geleerd de spanning in mijn lichaam te herkennen en daarop in te spelen en word ik ondersteund in het creëren van een gezonde werk-privébalans. Mijn prikkelgevoeligheid, moeite met (plotselinge) veranderingen, vermoeidheid, neiging mij te verliezen in werk etc. zullen nooit verdwijnen, maar nu heb ik wel de handvatten om hiermee om te gaan. Bewustwording en acceptatie zijn daarin voor mij het allerbelangrijkst. Hoewel de acceptatie nog 'work in progress' is, ben ik trots op de stappen die ik daarin tot nu toe heb gezet.

Mijn tip die ik wil meegeven aan andere vrouwen met ASS: schakel hulp in als je moeite hebt met het vormgeven van je leven op een manier die voor jou vol te houden is!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.