"Mensen met autisme worden nog steeds geconfronteerd met mensen die hen actief afraden aan ouderschap te beginnen." - Eva

Ik ben Eva, 28 jaar. Mijn lief en ik krijgen binnenkort ons kindje! Vandaag ben ik model, maar meestal sta ik achter de camera. Mijn hyperfocus is momenteel alle informatie rondom zwangerschap, bevallen en baby’s. Mijn hobby is Feng shui. Het allerbeste is knuffelen met mijn hamster en het gevoel van trappelende babyvoetjes.

Op mijn 14de kreeg ik mijn autismediagnose. Daarvoor werd gedacht dat ik hoog sensitief was. De diagnose hielp mij om mezelf beter te begrijpen. Zoals waarom het mij meer tijd kostte dan mijn klasgenootjes om bepaalde dingen te leren of waarom ik altijd buiten de groep viel. Dat maakte de dingen niet makkelijker of leuker, maar het kwam in elk geval ergens vandaan. Ik was niet gek, dom of lui. Mijn brein had gewoon andere dingen nodig. 

Ik loop nu nog steeds tegen dezelfde muren en heb nog steeds meer tijd nodig om iets te leren. Onlangs heb ik mijn rijbewijs gehaald met maar ‘iets’ meer lessen dan ingeschat (sarcasme). Sociaal contact vind ik ook nog steeds lastig. Gelukkig heb ik heel neurodiverse vrienden met hetzelfde probleem. Zij begrijpen het als ik na 3 weken pas op een berichtje beantwoord. 
Ik ben trots op hoe mijn leven er nu uitziet. Ik kan vrienden een berichtje sturen met een grapje of een probleem. Ik heb goed contact met mijn familie. Ik heb een leuke baan met ritme en leuke collega's. Ik zorg goed voor mezelf. Ik woon in een supercool huis en het belangrijkste: ik ben samen met de beste papa die mijn kindje zich kan wensen!

Mijn tips: Het gaat om de balans. Accepteer dat jij behoeften hebt zoals jij ze hebt. Neem na iets overprikkelends rust. Kom in actie na iets onderprikkelends. Zorg goed voor jezelf. Maak je leven prettig. 

Ik vind het belangrijk om mee te doen met FANN op dit punt in mijn leven, als zwangere autist. Mensen met autisme worden nog steeds geconfronteerd met mensen die hen actief afraden aan ouderschap te beginnen. Ik snap dat niet. Nee, het ouderschap is niet voor iedereen, maar dat geldt ook voor mensen zonder autisme. De keuze hierin ligt bij de persoon zelf. Jij kent jezelf het best dus jij weet het best of jij een kind kan bieden wat het nodig heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.