"Ik hou geen smalltalk als ik daar geen energie voor heb." - Nienke

Ik ben Nienke, 26 jaar en Leraar Nederlands i.o. Ik kom tot rust met mijn twee katten op de bank seriekijkend of boeklezend. Voor meer drukte drink ik met vrienden een speciaalbiertje of ga ik naar een concert. Ook ga ik naar de klimhal en doe ik yoga. Eerder vond ik alles vermoeiend, verwarrend en zwaar en kon me niet voorstellen dat dat voor iedereen zo was. Bij het zien van de documentaire over autisme bij vrouwen van Vet Gezellig, had ik een aha-erlebnis. Dit was de aanleiding voor mijn diagnosetraject: ik ben autistisch en kreeg als bonus ADD. Sindsdien heb ik veel vooruitgang geboekt. Dat is fijn, maar betekent ook dat ik een kwart eeuw aan vallen en opstaan in 1 jaar heb weten te proppen. 

Eerst kwam het rouwproces en ontdekken dat ik altijd heb gekopieerd. Daarna kwam de kracht vinden om mijn invulling te geven aan mijn identiteit. Ik krijg veel voldoening uit het dingen doen die ik zelf wil. Ik ben bewuster van mijn grenzen. Ik weet dat ik niet neurotypisch ben, dus kan ik stoppen met proberen zo te zijn. Autisme is geen reden om te denken dat ik iets niet kan, maar ook niet voor een keurslijf. Dat heeft impact op veel levensonderdelen. Zo woonden mijn vriend en ik samen, maar kwamen we erachter dat het beter was weer apart te gaan wonen. Ik kom elke dag tot nieuwe inzichten. Dit is overweldigend, soms hopeloos, maar helpt me verder.

Tijdens mijn diagnosetraject zat ik in het 1e jaar van mijn studie. Ik was onzeker of mijn autismevermoeden de verklaring was voor mijn gevoel altijd anders te zijn, en wat het zou betekenen als ik inderdaad autistisch was. Ik ben verbaasd, maar vooral trots, dat ik die emotionele rollercoaster heb doorstaan en mijn diagnose heb omarmd.

Mijn tip: Zeker als je autisme hebt in een overweldigende neurotypische omgeving, is het belangrijk naar jezelf te luisteren. Verlies jezelf niet in ‘zo doet iedereen het’ en denk niet dat het egoïstisch of raar is. Ik draag op bewolkte dagen een zonnebril, op de zonnigste dagen zit ik binnen. Ik hou geen smalltalk als ik daar geen energie voor heb en vraag in een restaurant of de muziek zachter mag. Het is toch betekenisvoller om jouw behoeftes te volgen, niet die van een ander.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.