"Levend verlies is chronische rouw." - Kristin

Ik ben Kristin, 25 jaar en heb autisme. Ik ervaar de impact van autisme als een dagelijkse ‘last’. Ik moet steeds bewust zijn van wat ik doe en wanneer ik vooral even niets moet doen. Anders raak ik overprikkeld. Mezelf neerleggen bij mijn belastbaarheid blijft lastig en confronterend. 

Het lukt mij beter om de balans vast te houden. Toch blijven er momenten dat ik de gevolgen van autisme kan vervloeken en van acceptatie geen sprake meer is. Vooral wanneer ik geconfronteerd word met de dingen die ik niet of moeilijker kan door het autisme en daardoor vaker een stapje terug moet doen dan de gemiddelde mens. Hier heb ik veel erkenning en rust in gevonden door de term levend verlies. 

Levend verlies is chronische rouw. Het is verdriet om een verlies dat nooit eindigt. Het proces van levend verlies geeft woorden aan mijn gevoel en ook rust, omdat ik eerder niet kon rijmen waarom ik enerzijds mezelf kan accepteren zoals ik ben, met autisme, maar anderzijds soms zo overvallen kan worden op momenten dat ik word geconfronteerd met de impact van autisme. Ik weet nu wie ik wil zijn, wie ik ben en waar ik naar toe wil. Dit geeft me kracht om door te gaan. 

Het meest trots ben ik op de manier waarop ik me door alles heen heb geloodst en heb omgezet in een waardevol iets; ervaringsdeskundigheid. Ik ben bijna afgestudeerd op hbo-niveau en heb een prachtige werkplek binnen de specialistische GGZ met oog voor het implementeren van herstelondersteunende zorg. Met nog meer trots zet ik me in voor een diversere samenleving en destigmatisering.

Mijn tip aan mensen met autisme: Luister naar het gevoel dat je lichaam geeft, probeer daar woorden aan te geven en zoek zo de weg die bij jou past. Laat daarin nooit een ander de grens bepalen van wat mogelijk is om te groeien en te veranderen. Wanneer het lukt om de focus op het versterken van je sterke kanten te leggen, zal je zelfvertrouwen groeien en voel je je vaak een krachtiger mens. Zoals jij anders durft te kijken, toon je lef, zet je een ander aan het denken en maakt je de wereld elke dag weer een stukje mooier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.